Forum Sayfam

Full Versiyon: EFI: BIOS'un halefi
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
BIOS'un geleceği EFI, modern arayüzü sayesinde kolayca kullanılabiliyor, daha fazla özellik sunuyor ve PC'leri geleceğe hazırlıyor. EFI gerçekten de sadece yeni bir BIOS mu yoksa muhteşem özellikleri olan bir mini-işletim-sistemi mi?

O, 25 seneden fazladır bilgisayarlarımızı hayata döndürüyor, donanımları kontrol ediyor ve işletim sistemini başlatıyor: BIOS...

Şimdiyse Basic Input Ouput System (BIOS) halefine merhaba diyor. İsmi: Extensible Firmware Interface, kısaca EFI (Türkçesi: Genişletilebilir Firmware Arayüzü). Bu seneden itibaren Intel temelli ve MSI markalı anakartlarla kullanıma sunuldu. Avantaj: 64-Bit sistemleri destekliyor ve bu yüzden yeni donanımların isteklerine göre yapılandırılmış ve geleceğe hazır. Üretici MSI için EFI, gerçek Windows'tan önce çalışan ufak bir işletim sistemi. Buna karşın rakip American Megatrends Inc. (AMI), bu tekniği Aptio ismi altında pazarlıyor ve sadece BIOS'un gelişmiş bir sürümü olarak görüyor. EFI gerçek bir devrim değil mi? Kullanıcılar için neleri değiştirecek?
Selefinden daha iyi: EFI'nin yeni özellikleri
İlk bakışta farklılıklar çok fazla, özellikle de görsel olarak. PC'yi açarken daha süslü bir başlangıç ekranı kullanıcıyı karşılıyor. Eğer PC kendi haline bırakılıp önyükleme süreci devam ettirilirse görsel yenilikler bu kadar oluyor.

Ancak kullanıcı başlangıç sürecini iptal edip, eskiden BIOS'ta olduğu gibi [DELETE] tuşu ile EFI ayarlarına girerse avantajlar ortaya çıkıyor: EFI daha şık gözüküyor ve daha fazla fonksiyon sunuyor.

Grafik: Geleneksel mavi ekran yerine fare ile etkileşime geçen, uygun butonlara sahip bir arayüz açılıyor. Yani kullanışsız klavye girişlerine son; bunun yerine daha rahat kontrol edilebilir bir menü sunuluyor. Aynı zamanda Ethernet kartı da işletim sistemi olmaksızın çalışabiliyor; böylece EFI kolayca web üzerinden güncelleştirilebiliyor. Fare veya ekran kartı gibi standart arayüzler artık Vista vb. tarafından kontrol edilmediği, bilakis direkt EFI ile bütünleşik olduğu için bu süreç mümkün kılınabiliyor. Bu durum donanım üreticileri tarafından da sevindirici, zira artık sistemden bağımsız sürücüler üretmek mümkün.

Dolayısıyla sadece XP ve Vista için sürücü yeterli mi? Ne yazık ki, hayır çünkü EFI ancak Vista Service Pack 1'den itibaren destekleniyor, öncesindeki işletim sistemleri (dolayısıyla XP) kapsam dışında kalıyor. Yüksek bir ihtimalle 2010 başında çıkacak olan Windows 7'den itibaren Microsoft, EFI'yi tüm ek özellikleriyle beraber tamamen destekleyecek.

Peki, uygun donanımlarda durum nasıl? Şu an için kötü çünkü MSI içinde EFI yüklü fazla anakart sunmuyor. Seçenekler ise şunlar: Intel P35 yonga setini baz alan P35 Neo 3, P45'i baz alan P45D3, P45 Diamond ve P45 Platinum.
Öncelikle çeşitli modellerin son kullanıcı seviyesine ulaşmasını beklemeliyiz. İşte o zaman potansiyel kullanıcıların BIOS halefine değer verip vermediği ortaya çıkacak. Şurası kesin: Gelecekte "işletim sistemi öncesinde" bazı şeylerin yapılabilmesi gerekiyor ve işte EFI tam bu noktada çok iyi bir altyapı sunuyor
Referans URL

Fatal error: Call to a member function run_hooks() on a non-object in /home/bilisimf/public_html/inc/functions.php on line 146