Forum Sayfam

Full Versiyon: AMD, İlk Fusion İşlemcilerini Ultra-İnce Laptoplar İçin Hazırlıyor
Şu anda tam olmayan bir veriyonu görüntülüyorsunuz. Tam versiyonu görmek için, buraya tıklayın
AMD, bundan iki sene önce CPU+GPU karışımı Fusion platform planlarını dünya üzerindeki herkese anlatarak büyük ses getirmişti. Yalnız yaşadığımız şu günlere kadar firmadan somut bir adım göremedik. Hatta son günlerde bu platformun adı duyulmaz olmuştu. AMD şimdilerde Fusion'u mobil platformlar için yeniden gündeme getirdi.

Macbook Air, Lenovo X300 ve Dell Latitude XT gibi ultra ince dizüstü bilgisayarların hiçbirinde AMD'nin henüz geçenlerde duyurduğu Turion Ultra işlemcilerini göremiyoruz. Bunun nedeni bu işlemcilerin eski Turion mimarisine dayalı olması vesilesiyle fazla ısı üretmesi ve dolayısıyla böylesine ince dizüstülerde kullanılmaya pek elverişli olmaması. Bununla beraber Fusion mimarisi gelecek sene hayata geçerse AMD bu pazarda ben de varım diyebilir.

AMD'nin "Shrike" kod adlı mobil platformunun ayriyeten bir CPU'su veya GPU'su yok; APU'su (Accelerated Processing Unit) var. APU'nun içinde işlem çekirdekleri (çift çekirdek), bir grafik işlemcisi, kuzey köprüsü devreleri (PCIe arayüzü) ve DDR3 bellek kontrolcüleri bulunmakta. Bu APU'nun adı "Swift" ve 45 nm üretim teknolojisiyle üretilecek.

Shrike altyapısına sahip dizüstü bilgisayarları ancak 2009'un ikinci yarısından sonra görebilecekmişiz. Diğer taraftan Swift, Intel'in Atom ve Via'nın Isaiah platformlarıyla aynı sınıfta değil. Bu platformu kullanacak firmalar arzu ederlerse harici bir GPU kartı da takabilecekler ve APU'nun içindeki GPU ile harici GPU'nun HybridCrossfire yapılması da gündeme gelebilir. Ayrıca AMD'nin yaptığı sunumlarda dikkat çeken diğer önemli husus ise Windows Vista işletim sistemiyle pil ömrünün yaklaşık 6 saat olacağının iddia edilmesi.

AMD'yi ilgiyle izlemeye devam ediyoruz.
yanlız yazdığın söz muhtesem....Öyle horozlar vardir ki, öttükleri için günesin dogdugunu sanirlar."   H.DUNANT
Referans URL

Fatal error: Call to a member function run_hooks() on a non-object in /home/bilisimf/public_html/inc/functions.php on line 146